недеља, 13. децембар 2015.

Padobranci


Padobrance već dugo pravim za Novu godinu, Vaskrs, slavu tj kad pravim više sitnihn kolača. Mogu se napraviti par dana unaprijed, jer su sve mekši i ukusniji što više stoje, mada ih ne treba držati predugo. Recept je još prije jedno dvadeset godina moja majka dobila od neke koleginice i od tada nisam ni probala neki drugi.


IMG_2792


Padobranci

 

6 bjelanca
400 gr šećera
200 gr kokosovog brašna ili mljevenih oraha
4 ravne kašike brašna

6 žumanaca
200 gr šećera
2-3 kesice vanile
200 gr margarina ili putera
2 štangle čokolade
malo ruma

100 gr čokolade
3 kašike ulja





Bjelanca umuiti sa šećerom pa im dodati brašno i orahe ili kokos i promiješati kašikom. Na papiru za pečenje nacrtati krugove olovkom oko rakijske čaše, papapir prevrnuti naopako i  staviti na neku svijetlu povrpšinu da bi se krugovi bolje vidjeli. Zatim poslastičarskim šricem bez nastavka istiskivati  tijesto na papir dok se krug ne popuni. Papir prebaciti na pleh. Ovako ja radim a vi ako ste precizni možete i bez crtanja direktno istiskivati pslice na papir. Peći na 180-200C da malo porumeni pa ih ostaviti da se ohlade.
Žumanca, šećer i vanilu skuvati na pari, dodati čokoladu i promiješati fil da se čokolada istopi a kad se fil prohladi dodati i umućen margarin i rum. Fil poslastičarskim špricem nanositi na polovinu puslica pa ih poklopiti preostalim puslicama.
Čokoladu istopiti sa uljem, ostaviti je da se prohladi pa svaki padobranac umočiti do pola u  glazuru i ostaviti ga na kratko u zamrzivač ili u frižider da se glazura stegne.