Padobrance već dugo pravim za Novu godinu,
Vaskrs, slavu tj kad pravim više sitnihn kolača. Mogu se napraviti par
dana unaprijed, jer su sve mekši i ukusniji što više stoje, mada ih ne
treba držati predugo. Recept je još prije jedno dvadeset godina moja
majka dobila od neke koleginice i od tada nisam ni probala neki drugi.
Padobranci
6 bjelanca
400 gr šećera
200 gr kokosovog brašna ili mljevenih oraha
4 ravne kašike brašna
6 žumanaca
200 gr šećera
2-3 kesice vanile
200 gr margarina ili putera
2 štangle čokolade
malo ruma
100 gr čokolade
3 kašike ulja
Bjelanca umuiti sa šećerom pa im dodati brašno i orahe ili kokos i promiješati kašikom. Na papiru za pečenje nacrtati krugove olovkom oko rakijske čaše, papapir prevrnuti naopako i staviti na neku svijetlu povrpšinu da bi se krugovi bolje vidjeli. Zatim poslastičarskim šricem bez nastavka istiskivati tijesto na papir dok se krug ne popuni. Papir prebaciti na pleh. Ovako ja radim a vi ako ste precizni možete i bez crtanja direktno istiskivati pslice na papir. Peći na 180-200C da malo porumeni pa ih ostaviti da se ohlade.
Čokoladu istopiti sa uljem, ostaviti je da se prohladi pa svaki padobranac umočiti do pola u glazuru i ostaviti ga na kratko u zamrzivač ili u frižider da se glazura stegne.
Divni su, kao i sve ostalo na ovom stalku. Voljela bih ovakav jedan stalak sad na stolu :)
ОдговориИзбриши