Evo jedno fino jelo koje je idealno kad nemate puno vremena a želite da spremite nešto posebno. Kod nas je veoma često na stolu jer obožavamo vrganj. Ovoga ljeta smo išli par dana na Žabljak i nabrali nekoliko kilograma svježih vrganja koje je onda dragi rezao i sušio tako da još uvijek imamo suvih vrganja u tegli. Vas, koji niste tako srećni kao mi i niste dobili vrganj za dž, nemojte da obeshrabri negova cijena u prodavnicama jer se za ovo jelo koristi samo 15g što je pola kesice pa onda to i ne bude tako skupo a vjerujet mi da isplati.
Svinjski file u sosu od vrganja
500 gr svinjskog filea (moze i kare umjesto njega)
15 gr suvih vrganja
1 dl pavlake za kuvanje
so
biber
15 gr suvih vrganja
1 dl pavlake za kuvanje
so
biber
Vrganj preliti mlakom vodom jedno sat dva prije spremanja da malo omekša a zatim ga dinstati zajedno sa vodom u kojoj je stajao.
Meso izrezati na komade i malo istući da se dobiju šnicle a zatim ih pržiti na zagrijanom tiganju. Kada su gotove dodati im vrganje i pavlaku, posoliti i pobiberiti po ukusu i kratko prodinstati da se sos redukuje pa odmah poslužiti.
Mi ih obično jedemo uz pire krompir.
Kad bi znala kako ti zavidim na svežem vrganju.Ovde ga ima samo sušenog i to po nenormalnim cenama , pa ga vrlo retko koristim. Ima ga i svežeg dole na Južnom ostrvu, koje je ipak daleko od mene. Sos mi se čini fantastičan
ОдговориИзбришиMi ga bas volimo tako da kad hocu da napravim nesto brzo a fino obicno izbor padne na ovo. Vrganj smo do ove godine kupovali mada kod nas nije tako skup tj pakovan je po 30 gr pa to onda nije mnogo a koristi se pola od toga. Ove godine smo prvi put brali i susili i napunili smo jednu veliku teglu ali se polako prazni.
Избриши