Uhvatilo me pretpraznično raspoloženje i samo bih pravila neke keksiće. Ovo su jedni od mojih favorita kada su keksići u pitanju. Veoma su slični klasičnim vanilicama ali za razliku od vanilica ovdje u tijesto ide i prašak za pecivo koji tijesto čini divno prhkim. Znam da su ukusi različiti ali meni su ovi keksići mnogo bolji od klasičnih vanilica. Mogu se praviti sa margarinom ili puterom a ja sam ih ovaj put pravila sa svinjskom mašću koja već duže vrijeme stoji u zamrzivaču pa je bio krajnji rok da je potrošim. Kako baš nisam ljubitelj ukusa masti prvo sam je isprala u sedam voda i čini mi se da je to dalo rezultate i da se ukus masti mnogo manje osjeća. Keksići se mogu jesti onako sami a ja volim da ih spojim džemom ili eurokremom i uvaljam u šećer u prahu.
Mnogi od vas se sigurno pitaju kako se to pere mast. Poslije malog istraživanja shvatila sam da je to jedan jednostavan postupak. Dakle mast se nalije vodom, miješa kašikom pa se voda odlije. Cijeli postupak se ponavlja sedam puta. Ovakva mast ne miriše na prženje i čvarke i mnogo je prijatnijeg ukusa a postupak ne oduzima puno vremna.
Keksići
300 gr putera, margarina ili masti
150 gr šećera
2 jajeta
rendana korica limuna
brašno po potrebi
1 kesica praška za pecivo
100-200 gr mljevenih oraha ili lješnika
džem
eurokrem
prah šećer
vanila
Puter, margarin ili mast istopiti, dodati mu šećer, jaja, koricu limuna, mljevene orahe i brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Brašna dodavati da se zamijesi fino tijesto koje se može razviti oklagijom. Tijesto rezati nekim kalupom ili rakijskom čašicom i peći na 200 C da blago porumeni.
Ohlađene keksiće spajati džemom ili eurokremom i uvaljati u prah šećer pomiješan sa vanilom. Ako se prave sa lješnicima keksići se odlično slažu sa eurokremom a oni sa orasima su meni bolji uz džem. U svakom slučaju odlični su uz čašu mlijeka za doručak ili večeru a mogu se naći i na tanjiru sa sitnim kolačima.
Divni kolacici, pravi praznicni, a Lanini ukrasi su prekrasni, bas super ideja!
ОдговориИзбриши