Rolat možete napraviti dan ranije jer se tada najlakše reže pa ga poslužiti hladnog kao mezu. Možete ga napraviti i samo pola sata prije ručka, ostaviti ga da se odmori tih pola sata i onda ga poslužiti za ručak uz pečeni krompir. Rolat sa slike je napravljen na taj način i kao što vidite i poslije pola sata sasvim fino izgleda kad se prereže.
Rolat od piletine
1 veće pile (oko 1,5 kg ili više)
100-150 gr tanko rezane pancete ili nekog drugog dimljenog mesa
7-8 jaja
krompir
so
biber
aleva paprika
kajenski biber ili ljuta paprika
bijeli luk u prahu
crni luk u prahu
ulje
Pile odkostiti. Ja ga prerežem sa leđne strane(suprotna strana od one na kojoj se nalazi bijelo meso), odrežem krila i gornji dio batka a donji dio batka ostavim. Zatim polako tankim, oštrim nožem uklonim kosti. Vodite računa da što manje oštetite kožicu a meso ne treba nešto naročito paziti jet se ono svakako kasnije istuče tucnjem da bi se fino rasporedilo preko kožice.
Kada ste odstranili sve kosti onda fino rastucite meso da se rasporedi po koži, složite preko mesa šnite slanine, na jedan kraj mesa složite jaja i zarolajte. Rolat umotajte koncem, premažite uljem, nalijte oko prst vode u peh i pecite oko 1h na 270 C prekriveno folijom. Zatim uklonite foliju i pecite još malo da rolat porumeni i kožica se fino zapeče.
Ako rolat pravite za ručak sa njim se može ispeći i krompir. U tom slučaju ogulite oko 1 kg krompira, izrežite ga na četvrtine, posolite, pospite slatkom i ljutom alevom paprikom(ja ujesto ljute paprike koristim kajenski biber), biberom i bijelim i crni lukom u prahu. Promiješajte krompir da se fino obloži začinima pa ga dodajte u pleh sa rolatom i pecite najprije pod folijom a onda malo zapecite zajedno sa mesom. Kada maknete foliju kratko na jakoj temperaturi zapecite meso, zatim ga izvadite i malo smanjite temperaturu pa zapecite krompir još jedno dvadeset minuta do pola sata. Za to vrijeme će se meso malo prohladiti i moći će da se fino reže.
Zaista super ideja za utrošak kuvanih jaja
ОдговориИзбриши