Božićna zvijezda sa sirom i blitvom
2 dl mlakog mlijeka
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
20 gr svježeg kvasca
50 gr otopljenog putera ili 0.5 dl ulja
oko 350 gr brašna(da se dobije mekše tijesto)
1 jaje
100 gr bijelog sira
200 gr barene blitve
1 kašika kisele pavlake
1 kašika kisele pavlake
20 gr istopljenog putera
Kvasac rastopiti u mlakom mlijeku, dodajte ulje, šećer, brašno i so i zamijesite mekše tijesto. Ostavite ga oko sat vremena da naraste. Umutite jaje viljuškom pa ga podijelite u dvije posude. U jednu polovinu umućenog jajeta dodajte sir, barenu sitno nasjeckanu blitvu i pavlaku a drugu polovinu ostavite za premazivanje pogače. Ja sam koristila domaći bijeli stariji sir sa pijace. Oni kojima je ovakav sir nedostupan mogu koristiti fetu.
Naraslo tijesto podijelite na četiri dijela. Svaki dio razvijajte u krug na veličinu velikog tanjira. Prvi krug tijesta premažite rastopljenim puterom pa trećinom fila, složite sledeći krug tijesta i ponovo ga premažite puterom pa filom. Ovo ponovite još jednom sa trećim krugom tijesta a zadnji krug samo složite odozgo bez premazivanja. Na sredinu tijesta stavite čašu pa onda od čaše režite tijesto na 12 djelova. Po dva dijela uvrnite prema spolja dva do tri puta i na vrhu spojite. Ovako ćete dobiti zvijezdu sa šest krakova. Pogaču premažite umućenim jajetom i ostavite je oko sat vremena da naraste pa pecite na 200C oko 25-30 min tj dok fino porumeni.
Нема коментара:
Постави коментар