Kad počnu mrazevi raštan je mlad i mekan i tad je najbolji za kuvanje. To je pravo vrijeme da napravite japrake jer budu tako fini da ih i djeca jedu bez gunđanja. Ako se posluže uz proju ili kukuruzni hleb i barene paprike imaćete pravu gozbu.
Japraci
1.5-2 kg listova raštana
500 gr mljevene junetine
100 gr pančete
1 šargarepa
1 glavica crnog luka
5 kašika pirinča
biber
mljevena slatka paprika
vegeta
2-3 kašike ulja
2-3 parčeta suvih rebara, kobasice ili nešto treće po zelji
Na malo ulja popržiti sitno sjeckani luk, dodati na kockice sjeckanu pančetu i šargarepu, jos malo popržiti pa dodati mljeveno meso i dinstati uz dodatak malo vode po potrebi. Kad je meso gotovo začiniti i dodati pirinač.
Listove raštana odvojiti i oprati pa potopiti u ključalu vodu da omekšaju. Praviti sarmice kao što se prave sarme od kiselog kupusa.
Na dno šerpe slagati red listova, sarmice koje treba fino složiti i suvo meso pa sve odozgo pokriti listovima raštana.
Naliti vodom da ogrezne i kuvati na tihoj vatri ili u ekspres loncu (vrijeme kuvanja kao za pasulj oko 20 min od kad prošišti).
Služiti uz proju i barene paprike.
Нема коментара:
Постави коментар