E evo jos nešto na kašiku. Kad zahladni zna se da je pravo vrijeme za kupus, pasulj, sarmu i raštan. To su kod nas uvijek bila jela koja se spremaju samo zimi kad je potrebno malo više energije za grijanje. Ja kao dijete kupus nisam nikako htjela da jedem a onda sam probala kupus kod muževih i tako spremljen kupus mi se svidio pa ga od tad i ja tako spremam. Njihov trik je bio u tome što u kupus dodaju malo soka od paradajza.
Potrebno je
1 kg kupusa(bijelog ili kelja a može i pomiješano)
4-5 finih komada suvog mesa
1 glavica crnog luka
1 čen bijelog luka
1 šargarepa
biber
malo soka od paradajza(šoljica od kafe)
malo mljevene slatke paprike
Suvo meso dobro isprati pa prokuvati da bude do pola kuvano a zatim mu dodati sitno nasjeckan kupus, sjeckani crni i bijeli luk, šargarepu sjeckanu na kockice, biber, papriku i sok od paradajza. Ako je potrebno dodati još malo vode da kupus bude do pola u vodi jer kuvanjem splasne. Kuvati dok kupus omekša. Ja ovo obično radim u ekspres loncu. Kada je kupus kuvan prebaciti ga u običnu šerpu i kuvati ga još malo da se tečnost ukuva do željene gustine. Po potrebi posoliti mada je suvo meso obično dovoljno slano tako da ga ja obično ne dosoljavam. Kupus se odlično slaže sa projicama i kukuruznim hlebom.
Kada mi ostane malo kupusa ja ga obično zamrznem a onda po potrebi odmrznem i ukuvam toliko da liči na podvarak pa ga služim kao prilog uz prženo meso i pire krompir.
Bas sam se pitala kako ima ovako lijepu boju. I ja sam danas imala kiseli kupus za rucak, ali nesto drugacije :) Ova tvoja verzija mi super izgleda.
ОдговориИзбришиMeni kiseli kupus jos nije bas skroz kiseo da bi ga kuvala a dok ne stigne moze i ovaj. Boja je malo od paradajza a malo od paprike
ИзбришиPre nego što krenem u kuvanje, zanima me da li se koristi slatki, sveži kupus ili kiseli? Nisam u receptu otkrila koji se koristi. Recept mi se veoma dopada.
ОдговориИзбришиOvo je slatki kupus a ja cesto mijesam slatki kupus i kelj i tako je jos ukusniji.
ИзбришиOdoh da zasučem rukave. Hvala na brzom odgovoru. Javljam utiske.
ОдговориИзбришиKupus je fenomenalan. Hvala na receptu.
ОдговориИзбриши