Evo i jedan jednostavan a odličan kolač sa piškotama. Gotov je za 10-15 minuta a ako se malo ukrasi izgledaće kao torta i može biti poslužen u bilo kojoj prilici. Recept je naravno sa Coolinarike i prvi put sam ga napravila zahvaljujući autorici recepta koja mi je čak iz Australije poslal konzervicu karamela. Prije jedno godinu dana u gradu se otvorila jedna prodavnica zdrave hrane i možete zamisliti kako sam bila prijatno iznenađena kada sam tamo našla karamel.
Piškote namočiti u mlijeko i rum, konjak, carolans ili nešto slično pa složiti po dnu i ivicama kalupa. Sipati u kalup malo karamel fila, banane izrezane na kolutove i posute sokom od limuna, premazati umućenom pavlakom pa sve ponavljati dok se sastojci ne potroše. Odozgo treba da budu piškote. Ostaviti kolač da prenoći u frizideru, sjutradan ga izvrnuti na tanjir i ukrasiti šlagom, čokoladnim prelivom ili rendanom čokoladom i bananama. Ja često kupim pakovanje pavlake od 1/2 l pa šlag umutim sa malo manje mlijeka a onda mu dodam i 1,5 dl pavlake koji pretekne. Kolač se može posuti i pečenim mljevenim lješnikom.
Potrebno je
400 gr piškota
350 ml slatke pavlake
malo šećera u prahu(ako pavlaka nije zaslađena)
300 gr karamela
3-4 banane
2 šlaga za ukrašavanje
malo cokolade za posiranje
Piškote namočiti u mlijeko i rum, konjak, carolans ili nešto slično pa složiti po dnu i ivicama kalupa. Sipati u kalup malo karamel fila, banane izrezane na kolutove i posute sokom od limuna, premazati umućenom pavlakom pa sve ponavljati dok se sastojci ne potroše. Odozgo treba da budu piškote. Ostaviti kolač da prenoći u frizideru, sjutradan ga izvrnuti na tanjir i ukrasiti šlagom, čokoladnim prelivom ili rendanom čokoladom i bananama. Ja često kupim pakovanje pavlake od 1/2 l pa šlag umutim sa malo manje mlijeka a onda mu dodam i 1,5 dl pavlake koji pretekne. Kolač se može posuti i pečenim mljevenim lješnikom.
Odlicno. Hm, taj karamel mora da je onaj dulce de leche...moze se napraviti i on...samo trajeee taj postupak
ОдговориИзбришиJeste znam da moze da se napravi ali to mi onda rusi koncepciju skroz jer umjesto 10-15 minuta treba par sati da se napravi :-)
ИзбришиMmmmmmm, baš mami!
ОдговориИзбришиZdravo,
ОдговориИзбришиNedavno smo lansirali stranicu Svajela.hr, što je tražilica recepata
sa blogova i stranica web s receptima. Primjetili smo da imate super
recepte na Vašem blogu koje bih voljeli indexirati na našoj stranici.
Ako želite saznati više o nama i kako se prijavit, molimo Vas da
posjetite našu stranicu ovdje: http://www.svajela.hr/ ili da nam
pošaljete email na info@svajela.hr.
S poštovanjem,
Senka
Ovo krasno izgleda, rado bih se odmah počastila.... :)
ОдговориИзбриши