Ova jesen protiče kod nas u znaku tikve koju moji inače ne vole baš previše. Međutim kako je Vule prispio da je jede ne može niko da se buni što je svako malo kupim a onda treba potrošiti ono što njemu pretekne. Do sad sam pravila čorbu koju za divno čudo svi jedu i slanu pitu sa sirom i tikvom koju samo ja jedem pa je više ni ne pravim. E onda sam došla na ideju da napravim slatku lisnatu štrudlu poput one sa jabukama i to je naišlo na mnogo bolji odziv. Jeste da dragi svaki put malo gunđa i prisjeća se onih divnih jabuka za štrudlu ali jede a to se već može računati kao uspjeh :-).
Lisnata štrudla sa tikvom
jedna tabla lisnatog tijesta
400-450 gr rendane tikve
3 kašike šećera
1 kesica cimeta
2 kesice vanile
1 kašika limunovog soka
malo rendane limunove korice
3-4 kašika griza
prah šećer i vanila za posipanje
Lisnato tijesto razviti na dužinu pleha od rerne i na oko 20 cm širine pa sa svake
strane po 4-5 cm narezati valjkom za tijesto da se dobiju šupljine u
obliku rombova. Pomiješati sve sastojka za fil pa ga rasporediti u
sredinu i preklopiti narezane strane preko fila. Peci na 220 C da fino
porumeni. Posuti šećerom u prahu i vanilom.
Kako divno izgleda! Ovaj ukras na vrhu je bas efektan i lijep.
ОдговориИзбришиZa to je zasluzan dragi muz koji mi je kupio spravicu za rezanje tijesta ali zbog toga redovno dobija strudlu sa jabukama koju obozava.
Избриши