Kada otopli pa nam pasulj, kupus i sarma postanu teški, prelazimo na boraniju, grašak, gulaš sa ječmom i punjene paprike, kao nešto lakša i manje kalorična jela, koja se mogu spremati za dva dana. Recept za ovaj gulaš sam našla na Coolinarici koja je za mene nepresušan izvor dobrih recepata. Jelo je čorbasto više kao neki paprikaš nego gulaš, puno povrća i veoma ukusno. Uz salaticu i neki fini domaći hleb ovo će biti odličan ručak.
Gulaš sa ječmom
400 g teletine od buta ili ribića
1 glavica crnog luka
1 čen bijelog luka
2 šargarepe
1 crvena paprika
100 g graška
4 manja krompira
60 g ječma
2 dl soka od paradajza
lovor
peršun
biber
biber
začin C
Meso narezati na
kockice. Luk sitno nasjeckati, propržiti na malo ulja pa mu dodati meso, kratko propržiti i dodati šargarepu i papriku sjeckanu na kockice. Ječam oprati pa ga dodati mesu, zatim dodati grašak, naliti vodom i kuvati da meso omekša. Ja ga obično kuvam u ekspres loncu. Krompir oguliti i narezati na kocke pa dodati kad meso omekša. Dodati i paradajz sok i začine i kuvati da krompir omekša.
Nama od ove količine bude ručak za dva dana, pa ga ja prije nego što dodam krompir podijelim na pola i u jednu polovinu odmah dodam krompira, a drugu polovinu završim narednog dana.
Ovo mi se čini baš odlično, dobra ideja za toplije dane. Često koristim ječam, a ova varijanta mi se baš sviđa. Probati ću ako se sjetim...:)
ОдговориИзбриши